Aktuellt

Utgivning

Ahrvids fantastiska diversekalender

Medlemmars hemsidor

Länkar

Bildarkiv

Hem

Durling i USA

 

I novembernumret 2016 av Ellery Queens Mystery Magazine (EQMM) återfinns novellen Windfall (Fallfrukt) av Novellmästarnas medlem Ulf Durling, översatt av Novellmästarnas medlem Bertil Falk, vars novell Det finns inga fickor i svepningen (There Are No Pockets In Our Graveclothes) publicerades i EQMM hösten 2004. EQMM är inne på sin 75:e årgång och kan betecknas som flaggskeppet vad beträffar publicering av deckarnoveller. Bland annat brukar Joyce Carol Oates regelbundet förekomma mellan pärmarna på EQMM

Ulf Durlings debutbok Gammal ost (1971), som nyligen utkommit i USA under namnet Hard Cheese, har kvalificerat sig för placering på Crime Fiction Lovers Top 10-lista. Bland de titlar, samtliga med högsta poäng (5 av 5 möjliga), som ett antal amerikanska deckarkritiker röstat fram i kategorin bästa Nordic Noir-romaner 2016, återfinns också Leif GW Perssons Den döende detektiven. Norge är flitigast representerat, bl a av Karin Fossum, Jo Nesbo och Gunnar Staalesen.

- Klart jag är glad och känner mig hedrad, kommenterar Ulf. Men också mycket förvånad över det sällskap som jag hamnat i. Min gamla ost är ju en renodlad och totalt omodern pusseldeckare, avsedd att underhållas och roas av och inte det minsta socialreformistisk eller ljusskygg.

Före sin pensionering arbetade Durling som psykiater på Danderyds sjukhus i närmare 40 år och har nu, efter ett kvarts sekel exil i Sollentuna, nyligen flyttat tillbaka till kommunen. Han är en veteran inom svensk kriminallitteratur och beskriver sig idag gärna som ”ledande representant för den organiserade brottsligheten i Stocksund”.

 
kontakt med novellmästarna | webmaster