Sf-världskongress i Helsingfors
Novellmästarnas Ahrvid Engholm var 9–13 augusti på världskongressen för science fiction i Helsingfors. Den hette Worldcon 75, och det var första gången detta evenemang kom till Norden. Kongressen handlar om böcker och författare, inte spel, film/TV och s k cosplay. Serien av sf-världskongresser inleddes i New York 1939, kunde Ahrvid berätta i sitt föredrag "History of Fandom" på torsdagen. Han var även med i t ex paneldebatten "Zines Around the World", tillsammans med redaktören för Kinas största sf-magasin kallat SF World, Yao Haijun.
Men det var hundratals olika programpunkter, och till en del blev det så fullsatt att insläppet stängdes. I övrigt bjöds på en hangarliknande lokal för bokförsäljning, konstutställning, andra utställningar och infobord för olika föreningar. Höjdpunkten var på lördagkvällen, med utdelningar av Hugo-priserna, som omröstas bland kongressmedlemmarna och anses vara sf-världens förnämsta. Kommittén, ledd av Jukka Halme, blev överraskad av det stora intresset och fick flera gånger byta till större lokaler för populära evenemang.
Omkring 7 000 fans av sf-litteratur (263 svenska anmälda) slöt upp och det var ganska bra täckning i finsk media (mindre så i svensk media, men P1:s kulturredaktion sände ett inslag). Bland gästerna fanns den svenske redaktören och sf-kännaren John-Henri Holmberg, men kongressen besöktes även av den amerikanske astronauten Kjell Lindgren (med svenskt påbrå).
En av kvällarna lyckades eder rapportör faktiskt bada bastu, på en även i övrigt ganska svettig kongress.
Noter:
Kongressens hemsida http://www.worldcon.fi/
Hugopriserna http://www.thehugoawards.org/
SR:s P1 om kongressen http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6754813
Ahrvid har skrivit en sammanfattning av hur den första sf-världskongressen (Nycon, 1939, i New York) förlöpte, och dito om den första finska sf-kongressen (King-Con, 1982, i Helsingfors – han var själv en av arrangörerna), som finns som PDF. Fråga ahrvid@hotmail.com efter dem (ca 1 MB) och gärna hans nya PDF-upplaga av sf-fandomuppslagsverket Fandboken (den är dock drygt 5 MB).
|